>>Nefropedia 2018: cel mai important eveniment interdisciplinar ce are ca temă bolile reno-urinare la copil

Nefropedia 2018: cel mai important eveniment interdisciplinar ce are ca temă bolile reno-urinare la copil

În perioada 24-27 octombrie 2018 a avut loc la București cea de a II-a ediție a Conferinței Naționale Interdisciplinare de Nefrologie și Urologie Pediatrică cu tema ACTUALITĂȚI ȘI INTERDISCIPLINARITATE ÎN BOALA CRONICĂ DE RINICHI LA COPIL. Aceasta s-a desfășurat sub îndrumarea Doamnei Profesor Mihaela Bălgrădean (președintele conferinței), alături de Prof. Dr. Mircea Nanulescu (copreședinte), Prof. Dr. Ionel Alexandru Checheriță și Dr. Valeria Herdea, sub patronajul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și a Academiei Române (secția de Științe Medicale).

Ideea acestei manifestări științifice a prins contur în 2016 odată cu prima ediție, intitulată: „Cum diagnosticăm și cum tratăm bolile reno-urinare la copil”. Era prima conferință de nefrologie pediatrică organizată în România ce aborda această temă prin perspectiva interdisciplinarității. La acel moment, Doamna Profesor Mihaela Bălgrădean afirma despre aceasta ca fiind „cel mai important eveniment interdisciplinar ce are ca temă bolile reno-urinare la copil, adresată deopotrivă specialiştilor în pediatrie, medicină fetală, genetică, neonatologie, biologie moleculară, nefrologie şi urologie, urgenţe şi terapie intensivă pediatrică, radiodiagnostic şi medicină nucleară, medicină de familie, dar şi rezidenţilor sau studenţilor din anii terminali, interesaţi de tot ceea ce are legătură cu această temă de actualitate.”

Ediția din 2016 a abordat din multiple perspective patologia uro-nefrologică, integrând conceptele promovate de medicina personalizată și medicina bazată pe dovezi în practica de zi cu zi a clinicianului.

A doua ediție, cuprizătoare, având un real succes ca și precedenta, s-a dovedit cel puțin la fel de interesantă. Aceasta s-a remarcat prin cursurile precongres ce au adus un suflu nou în abordarea patologiei reno-urinare. S-au abordat teme de actualitate, recent studiate și publicate în literatura de specialitate („Rolul micronutrienților în programarea genetică” – Conf. Dr. Mihai Craiu, „Mecanisme imune în bolile renale ale copilului” – Șef Lucrări Dr. Camelia Berghea, „Leziunea renală acută la copilul în stare critică” – Conf. Dr. Tatiana Ciomârtan), teme provocatoare ce implică aspecte etice la copilul cu boala renală cronică (Prof. Dr. Cristina Gavrilovici) și nu în ultimul rând aspecte legate de practica medicală prin prezentarea experienței Secției de TINN a Spitalului „M. S. Curie” legate de canularea și setarea corectă a unui aparat pentru CRRT la nou-născuții cu insuficiență renală (sub îndrumarea Șef Lucrări Dr. Cătălin Cîrstoveanu).

Sesiunile știintifice ale congresului au debutat prin comunicări științifice ce au evidențiat patologia renală în medicina fetală și genetică unde s-a acordat o atenție deosebită diagnosticului antenatal al anomaliilor fetale renale, diagnosticului genetic al acestor malformații dar și aspectelor terapetice în aceste cazuri ce au implicat chirurgia fetală in utero. Sesiunea a fost urmată de cea de neonatologie în care au fost prezentate aspecte legate de managementul nou-născuților cu valvă de uretră posterioară, spina bifida, sindrom Bartter sau particularități ecografice la nou-născutul cu anomalii reno-urinare.

Interdisciplinaritatea a fost evidențiată nu numai prin implicarea medicilor obstetricieni, neonatologi, geneticieni, dar și a chirurgilor pediatri, a urologilor și radiologilor. Astfel, o sesiune deosebit de interesantă din punct de vedere al aplicabilității practice a fost cea legată de tratamentul substitutiv in boala cronică renală, sesiune prezidată de Acad. Dr. Ioanel Sinescu. În această sesiune s-au abordat teme legate de transplantul renal la populația pediatrică, particularitățile imunosupresiei la copil, evoluția,  complicațiile bolii, toate îmbinate cu partea de imagistică medicală –  protocoale CT și IRM. Partea de urologie pediatrică a abordat într-o sesiune separată principiile de tratament minim invaziv în urolitiaza pediatrică cât și aspectele particulare ale dializei peritoneale la copil. Totodată au fost trecute în revistă cazurile clinice deosebite dar și provocările de diagnostic diferențial în uropatiile obstructive la copil. Fiind o temă atât de ofertantă, partea de uropatie obstructivă la copil a constituit subiectul primei mese rotunde a conferinței ce a avut drept scop o abordare cât mai completă a acestei patologii. De asemenea și partea de imagistică medicală a necesitat o sesiune separată în cadrul căreia au fost prezentate aspecte ale uroradiologiei pediatrice, aportul examenului IRM și uroCT în boala renală cronică la copil cât și cazuri clinice de boli chistice renale.

Tema centrală a conferinței a fost reprezentată de boala renală cronică. Astfel, multe din sesiuni au avut ca subiect principal implicațiile acestei patologii din punct de vedere interdisciplinar. Patologia digestivă a atins subiecte precum boala renală cronică în cadrul bolilor inflamatorii intestinale, a bolii Wilson, pancreatitelor sau a sindromului hepato-renal. O atenție deosebită a fost acordată în această sesiune părții de nutriție, subiect ce a constuit tema principală a celei de-a doua mese rotunde a conferinței.

Secțiunea de cardiologie a subliniat interferențele între malformațiile cardiace și boala renală cronică la copil, ce a readus în atenție importanța factorilor cardiovasculari în progresul bolii cronice renale. În același timp s-a pus accent pe managementul hipertensiunii arteriale și al stenozei de arteră renală la copil.

Sesiunea de boli autoimune a expus aspectele importante ale afectării renale în lupusul eritematos sistemic pediatric, dar și pe cele ale diabetului zaharat la copil. Particularitățile insuficienței renale cronice în oncologia pediatrică au fost prezentate în strânsă corelație cu transplantul de celule stem hematopoietice în tumorile solide, tratamentul chirurgical al nefroblastomului sau efectele secundare după ureteronefrectomie în tumorile maligne renale unilaterale.

Cea de-a treia zi a conferinței a fost deschisă de sesiunea de patologie respiratorie care a abordat boala renală cronică în legatură cu rolul vitaminei D, aspecte ale astmului bronșic, ale bolilor pulmonare neinfecțioase, a sindromului pulmonar-renal și a utilizării aminoglicozidelor în patologia respiratorie pediatrică. Una dintre adevăratele urgențe terapeutice este reprezentată de intoxicațiile acute la copil ce necesită tehnici de epurare extrarenală, acest subiect fiind expus în cadrul sesiunii de intoxicații. O altă sesiune s-a axat pe corelațiile patogenetice între boala renală cronică și bolile neuropsihice, abordând teme precum: tulburările de spectru autist, bolile neuro-cutanate sau sindromul hemolitic uremic. Nu au fost omise nici bolile infecțioase cu multiplele implicații în afectarea renală și nici anatomia patologică cu aportul său deosebit în diagnosticarea glomerulopatiilor cu ajutorul microscopiei electronice.

Cea mai importantă secțiune a conferinței a fost reprezentată de partea de nefrologie pediatrică. Extinsă în cadrul a două sesiuni, aceasta a atins teme de actualitate din patologia pediatrică îmbinate cu cele din patologia adultului, precum managementul hiperfosfatemiei și al anemiei secundare din boala cronică de rinichi, al infecțiilor fungice sau modificări ale elasticității vasculare în boala cronică de rinichi. Ulterior, aceste teme au avut corespondent în abordarea pediatrică, alături de expunerea altor teme precum: nefropatia congenitală obstructivă, vaccinarea cu vaccinuri conjugate, metode de epurare extrarenală, utilizare NGAL pentru monitorizarea progresiei bolii renale cronice, toate aceste teme aflându-se sub egida etică a relației medic-pacient expusă într-o altă lucrare.

Ultima zi a conferinței a inclus cea de-a treia masă rotundă (în cadrul căreia s-a subliniat rolul medicului de familie în diagnosticarea și urmărirea copilului cu boală renală cronică), workshop-uri (simularea unei ședințe de hemodializă, dializă peritoneală și cateterism vezical intermitent) cât și sesiuni de comunicări orale și postere susținute de studenți și tineri medici.

În concluzie, o astfel de manifestare științifică ce abordează interdisciplinar patologia renală se pliază perfect cerințelor medicinei secolului XXI în care suntem îndrumați în carieră de utilizarea ghidurilor și a medicinei bazată pe dovezi, toate într-o abordare personalizată a pacientului, cu efortul susținut al unei echipe multidisciplinare. Astfel, cum rezultă și din afirmația Doamnei Profesor Mihaela Bălgrădean, toate aceste eforturi au în final drept scop „elaborarea împreună de strategii diagnostice şi terapeutice cât mai corecte, rapide, adecvate şi potrivite copilului.”

By | 2019-04-03T15:20:30+02:00 noiembrie 28th, 2018|Uncategorized|0 Comentarii